Santiago de Chile
+56 9 9122 0819 / +56 9 3918 3869
info@gobeyondhorizons.com

Co en Els

Reis met ons tot achter de horizon, het massatoerisme voorbij!

Carretera Austral

CO EN ELS

Wij reisden langs de Carretera Austral, een ruig, uitgestrekt en nog relatief weinig bereisd gebied in het noordelijk deel van Chileens Patagonië. We hebben erg veel gereisd, maar buiten Europa eigenlijk altijd in groepsverband en we hadden best wat twijfels. Gaan we het redden met de taal, wat als er onderweg iets mis gaat. We gingen onderweg en al snel merkten we dat alles goed geregeld was en eigenlijk vanzelf ging. We kregen een uitgebreide beschrijving mee en corresponderende tickets en vouchers. De route is makkelijk te vinden en goed aangegeven. En mensen in dit gebied zijn erg behulpzaam. Als er iets voorvalt, is Go Beyond Horizons altijd in de achtergrond aanwezig om je bij te staan, vragen te beantwoorden, twiijfels weg te nemen of te helpen bij eventuele problemen.

Het noordelijk deel

OVERWELDIGENDE NATUUR

We beginnen onze selfdrive roadtrip in Puerto Montt, een kleine twee uur vliegen van Santiago de Chile. Hier staat onze huurauto klaar en we gaan zuidwaarts. Al snel zijn we in een leeg en vredig gebied, gedomineerd door fjorden, vulkanen, bergen en meren en rivieren in allerlei kleuren. Uitzichten zijn spectaculair en de omgeving is heel erg groen. We overnachten in verschillende soorten accommodaties, een leuke afwisseling van gezellige hotels en cabañas. Ook de inwendige mens wordt in dit gebied niet vergeten. Vis en zeevruchten komen zo vers uit zee en altijd is er wel een locaal biertje of een overheerlijk Chileens wijntje voorradig. Je moet wel tegen een beetje wind, regen en stof kunnen. Maar altijd breekt de zon wel weer door, al is het landschap eigenlijk altijd mooi, met wolken en met blauwe luchten.

Puyuhuapi en Coyhaique

LEKKER PICKNICKEN ONDERWEG

Er staat een ferrie-oversteek van ca 4 uur op het programma door de fjorden van dit gebied. Dan gaat het verder zuidwaarts, via plaatsen met wonderlijke namen als Puyuhuapi en Coyhaique. De uitzichten zijn wijds en intens en de wegen lang niet altijd geasfalteerrd, wat een sensatie geeft dat je echt omringd bent door natuur. De meeste wegen zijn overigens goed begaanbaar. Coyhaique is de hoofdplaats van dit gebied, een goede plaats om weer wat proviand in te slaan. Als het weer het toelaat is het heerlijk om onderweg te picknicken. Kleine dorpen hebben overigens ook winkels waar je doorgaans van alles kunt kopen, brood, beleg, koekjes, overheerlijke Chileense avocado`s, soms ook gekookte eitjes of zelfs een gegrilde kip en vaak ook kleine plaatselijke restaurantjes die vooral lokale delicatessen serveren. Probeer vooral eens de onovertroffen Chileense zalm.

Het meer General Carrera

KORTE BROEKEN WEER

Het gaat verder zuidwaarts en er staat weer een ferrie-oversteek op het programma, een vaart van ca 3 uur om in Chili Chico te komen. Chile Chico is een klein dorp aan het meer General Carrera. De route naar Puerto Guadal is overweldigend mooi, de route loopt bijna constant langs het meer, dan weer hoger, dan weer lager, de vele bochten geven steeds verschillende overzichten op het meer en op zuidelijk Patagonisch ijsveld. Het is een korte rit vandaag, maar een rit om veel te stoppen en te genieten van de omgeving. Onze lodge in Puerto Guadal ligt erg mooi aan het meer en de uitzichten zijn wijds. Dit gebied heeft een microklimaat en het is vaak warmer en zonniger dan op andere plaatsen. We verruilen zelfs een middag onze lange broeken voor korte en genieten van de zon en de blauwe lucht en een drankje op ons terrasje.

Cochrane en Cerro Castillo

HET EINDE VAN DE WERELD

We rijden nog een stukje verder zuidwaarts, naar Cochrane, waar het mooie park Patagonia ligt. Hier leven veel guanaco`s, wilde familie van de kameel en de lama. Ze zijn helemaal niet schuw en het is makkelijk ze te fotograferen. We vervolgen onze route noordwaarts, via Puerto Rio Tranquilo naar Cerro Castillo, waar we nog een nacht in een cabaña aan het meer Tamango doorbrengen. Je waant je hier aan het einde van de wereld, het uitzicht vanuit de cabaña is spectaculair. We reizen vanuit Balmaceda via Puerto Varas aan het meer van Llanquihue terug naar Santiago de Chile en daar eindigt ons avontuur. Ja, een avontuur was het maar zeker een zeer geslaagd avontuur te noemen. Wij gingen enigszins bezorgd onderweg, maar kwamen met een grote glimlach terug, die we nog lang hebben vastgehouden. De Carretera Austral is een geweldige ervaring.

Vraag een reisvoorstel